Blog

HSP of niet?

Niet zo lang geleden zat ik, zoals ik al eerder vertelde, in een flinke burnout en was ik mezelf volledig kwijt. In deze periode kwam ik er ook achter dat ik een HSP-er ben. Een high sensitive person.

Hoe kwam ik daarachter zul je je afvragen?

Op een avond had ik yoga en liep ik mijn yogastudio in. Daar stond een bord met de tekenen van HSP, dit trok mijn aandacht en ik ben gaan lezen. Wat een eye opener was dat, wat vielen er toen veel puzzelstukjes op hun plaats. Het was duidelijk, IK werd daar beschreven.

De herkenning was groot en eigenlijk was ik er ook erg door geraakt. Ik dacht altijd dat ik anders of raar was. Want waarom kan ik niet tegen spelende kinderen? Tegen een bal die op en neer stuitert? Tegen felle lichten? Heb ik altijd een zonnebril nodig bij het geringste zonnetje? Waarom voel ik spanning tussen mensen of spanning die in een ruimte hangt?

Eindelijk voelde ik erkenning.

Bij de werkgever waar ik werkte voor mijn burnout had ik steeds meer migraine gekregen en was er bijna niet meer mee te leven, zo erg was het. Een teken van mijn lijf dat ik te ver was gegaan maar het blijkt dat HSP-ers ook vaak last hebben van hoofdpijn. Ik bedacht me hoe mijn werkplek er daar had uit gezien en ik besefte me dat dat de meest vreselijke plek was voor een HSP-er. Geen wonder dat mijn lijf hier tegen in opstand was gekomen.

Bij de psycholoog die ik in mijn burnout kreeg toegewezen vertelde ik van mijn ‘HSP-ervaring’ in mijn yogastudio. Ze verwierp helaas mijn hele verhaal want het was immers iets wat bij een burnout/depressie hoorde.

BAM, daar zat ik dan…. ik wist toch zelf wel of dit waar of niet waar was? Maar toch begon ik weer aan mezelf te twijfelen.

Tot het moment dat 2 lieve coaches  mijn pad kruiste en zij mij duidelijk maakte dat ik echt niet gek ben, ik ben inderdaad een HSP-er.

Ik heb hiervan geleerd dat ik echt van mijn eigen gevoel mag uitgaan, niet moet gaan twijfelen want ik weet heel goed wat ik voel. En wat niet waar is en wat wel. Ik laat me niet meer zo van de wijs brengen.

Ik kan mijn gevoelens plaatsen en weet nu waar deze vandaan komen. Het voelt als een bevrijding en volgens mijn coaches is het zijn van een HSP-er iets wat juist heel waardevol kan zijn. Op dit moment ben ik daar nog aan het achter komen en voelt het soms nog als een last maar dat gaat ongetwijfeld ook allemaal op zijn plek vallen.

Dus….. geloof in jezelf, alleen jij kan weten of iets klopt of niet.

Liefs van een HSP-er